Om als enige echte Oostendse garnaalkroket gezien te worden, moet de kroket aan de volgende voorwaarden van de VLAM voldoen:
- De Oostendse garnaalkroket bevat enkel Oostendse garnalen, t.t.z. grijze garnalen gevist en gekookt door de Oostendse kustvissers. VLAM beschikt over de lijst van de Oostendse vissers en boten;
- De garnalen worden gepeld in Oostende en deelgemeenten;
- De garnaalkroketten worden bereid in Oostende en deelgemeenten;
- De bereiding bevat een bouillon op basis van garnaalkoppen, wordt gebonden met een roux en bevat min. 30% gepelde garnalen;
- De bouillon en de gepelde garnalen mogen diepgevroren worden.
- De producenten hebben een eigen recept dat past binnen een traditioneel garnaalkroketrecept;
- De bereide kroketten moeten koel bewaard worden volgens de geldende wettelijke regels en mogen vers maximaal 3 dagen bewaard worden. De kroketten mogen diepgevroren worden.
- De garnaalkroketten worden zowel gebakken als ongebakken verkocht;
- VLAM en Toerisme Oostende beschikken over producentenlijsten met vermelding koude en/of warme verkoop;
- De stad Oostende en de producenten gaan een Streekproduct.be licentie aan met VLAM en gebruiken het label Streekproduct.be;
- Garnaalkroketten zonder Oostendse garnalen worden niet onder het label streekproduct.be verkocht.
Met als streekvermelding: Oostende