Gelukkig hoef je geen stof van kroketten te blazen om van hun geschiedenis te kunnen proeven. Al sinds de 17de eeuw worden kroketten levendig vers geserveerd. Eerst als vleeskroket in Franse keukens van vooraanstaande families en vervolgens, als verwerking van resten, aan de eettafel van de gewone man. Zo werd de vleeskroket een soort van calorierijk comfortvoedsel dat het hele jaar door troost bood.
Van soldatenkost tot streetfoodklassieker
Tot de eerste helft van de 20ste eeuw werden kroketten vaak als tussengerecht in afwachting van het hoofdgerecht opgediend, maar vanaf 1945 won de kroket als feestelijk voorgerecht aan belang. Het precieze ontstaan van de garnaalkroket valt echter moeilijk vast te leggen in de tijd.
Volgens de opvatting van Jacques Veulemans, gewezen restaurateur van het Brussels instituut ‘Aux Armes de Bruxelles’ vinden garnaalkroketten hun oorsprong aan het IJzerfront. Grijze garnalen waren tijdens de Eerste Wereldoorlog het prototype van armeluiskost: door hun overaanbod waren ze voor een prikje beschikbaar. Om dit rantsoen beter te kunnen bewaren aan het front werden garnalen in een pasteitje verwerkt.
Vandaag staat een garnaalkroket bekend als een Belgische klassieker waarvan je evengoed als snack uit het vuistje kunt genieten als in een luxevariant op restaurant. Ook het verorberen kan je feestelijk aanpakken: wat dacht je ervan om het topje van je garnaalkroket af te bijten en de vulling uit te ‘lepelen’ met frietjes? Bovendien bestaan er kroketten in allerhande soorten en maten. Zo is er in Nederland eens een kroket van 1,3 meter en 225 kilogram gerold. Voor de krachtpatsers onder ons worden zelfs heuse kampioenschappen om ter meest kroketten eten georganiseerd …