Als er één plek is die in Oostende tot de verbeelding spreekt, is het wel de vistrap. Niet alleen vormt die trap een veilige haven voor visliefhebbers en vissers, maar ook voor de beruchte garnalenpellers die met de bootverse vangst vingervlug aan de slag gaan.
Uit de hand gelopen hobby
Vaardige handen verlichten het vele werk. Dat is zeker zo in het geval van garnalen die nog gepeld moeten worden. Erna en Daniël zijn al ruim vijf jaar garnalenpellers. ‘Omdat we beiden gepensioneerd zijn, snakten we naar een nuttige invulling van onze dag. Samen kwamen we op het idee om garnalen te pellen voor een vissersfamilie. Eigenlijk mag je spreken over een uit de hand gelopen hobby. Vroeger pelden we al graag eens een halve kilo garnalen terwijl we samen naar tv keken, maar vandaag zijn zowel onze snelheid als hoeveelheid flink opgedreven; gelukkig maar.’ Dankzij hun ervaring en flexibiliteit pellen ze ondertussen 1 kilo op 45 minuten tijd, daarvan houden ze ongeveer 300 g gepeld garnalenvlees over. ‘Onze sterkste prestatie afgelopen jaar was 21 kilo op één dag tijd; gelukkig zijn we dan met twee of het is bijna onbegonnen werk. Ons werkschema is meestal afhankelijk van de bestelling die de visser van lokale restaurateurs binnenkreeg. Soms pellen we amper 5 kilo en op andere dagen gebeurt het dat we in de voormiddag 8 kilo pellen maar ’s middags een telefoontje krijgen om nóg een portie af te halen.’
Oostendse finesse
‘Tegenover de grijze garnalen uit bijvoorbeeld Nieuwpoort en Zeebrugge is de Oostendse iets minder zout’, gaat Daniël verder. ‘Aan boord van het schip worden de garnalen na het binnenhalen namelijk meteen gekookt in zout. Te lang of kort koken of de dosis zout zijn factoren die het pellen kunnen bemoeilijken.’ Oostendse garnalen herkennen Erna en ik onmiddellijk aan de fris-zilte geur en de stevigheid. Naast het koken bepalen ook de versheid en het formaat de vlotheid van het pellen. ‘Het is logisch dat je een grote garnaal sneller pelt. Voor 100 g kleine garnalen moet je bijvoorbeeld 50 garnalen van hun harnas ontdoen, terwijl dat bij een grotere variant slechts de helft bedraagt.’
Of garnalen pellen geen loodzware klus is? ‘Je moet wel een passie hebben voor vis of je houdt het niet vol. En rijk word je er evenmin van (schaterlacht). Ik schat dat er in Oostende vandaag nog 15 pellers actief zijn. Wij zijn allemaal verbonden aan een visser voor wie we pellen. Je kunt onze job niet vergelijken met het industrieel pellen van garnalen zoals dat bijvoorbeeld in Marokkaanse hangaars gebeurt. Vaak zijn dat garnalen die niet eens in onze Noordzee worden opgevist. Daaraan worden nog eens bewaarmiddelen toegevoegd om hun levensduur te verlengen. Of ze worden diepgevroren, dat kan ook. Uiteindelijk moeten ze op transport naar Marokko, worden ze gepeld en teruggevlogen om onder een veilige atmosfeer verpakt te worden voor de supermarkt – waar ze nog een week moeten bewaren. Onze Oostendse garnalen zijn daartegenover ultravers. Omdat ze niet behandeld worden, overleven ze amper 2 dagen; daarna verliezen ze hun glans en drogen ze uit. Maar dat is ook de schoonheid ervan. Geen authentieker Noordzeeproduct dan levende versche geirnoars.’
Peltips van Erna en Daniël: