Hoe serveer je garnaalkroketten?

Welke combinaties zijn goud waard en doet onze kaviaar van de Noordzee schitteren in haar krokant jasje? 

Klassiek

De garnaalkroket wordt zowel als hapje, voorgerecht en hoofdgerecht geserveerd. In dat laatste geval komen er vaak een portie frieten of enkele sneden geroosterd bruin brood bij kijken. Wil je het geheel wat lichter verteerbaar maken, dan kan je als garnering evengoed kiezen voor een slaatje: je mengt wat goede olijfolie, balsamicoazijn, een drupje citroen en wat peper door verschillende soorten bladsla, eventueel aangevuld met wat groene kruiden.

Verrassend

Ook qua opmaak kan je variëren. Halveer bijvoorbeeld garnaalkroketten en werk ze af met een groentenzalf: in de winter levert een zalf van pastinaak mooie resultaten op. Een andere leuke serveertip is om de garnaalkroket in een blad malse kropsla te wikkelen. Perfect om als ‘fingerfood’ te serveren of om een zomerse lunch net even anders aan te pakken.  

De hand van de meester

Wil je de essentie van de garnaal benadrukken? Strooi dan nog enkele verse garnalen over je kroket of serveer ernaast een opgewerkte bisque in een koffietas (op basis van de bouillon van de koppen en pantsers die je trekt voor je smeuïg beslag). 

De hamvraag: 'to citroen and peterselie' or 'not to citroen and peterselie'? 

Wie een vers gefrituurde garnaalkroket graag opfrist, serveert een partje citroen bij de kroket, iemand beslist zelf wel of en hoe(veel) hij de citroen wil uitknijpen. Gefrituurde krulpeterselie oogt niet alleen mooi op een bord, door de textuur zorgt de peterselie voor een kruidig contrast met de vulling van de kroket. 

Dipsausje

Echte puriteinen zweren bij een pure kroket, zonder enige afleiding in de vorm van saus. Toch zijn huisgemaakte sauzen als tartaar en cocktailsaus zeker op hun plaats.